FANDOM


Iruka Umino
Iruka-umino-naruto-shippuden-50.4
うみのイルカ Umino Iruka
Pojavljivanje
Manga Volume #1, Naruto Chapter #1
Anime Naruto epizoda #1
Novela Konoha Hiden: Savršen dan za venčanje
Film Naruto the Movie: Ninja Clash in the Land of Snow
Igrica Naruto: Konoha Ninpōchō
Pojava Anime, Manga, Novela, Igra, Film
Informacije
Datum rođenja 26. Maj
Pol Muški
Broj godina Deo I: 22-23

Deo II: 26-27

Visina Deo I:178cm
Težina Deo I: 66.2 kg
Krvna grupa O
Okupacija Učitelj Akademije
Zemlja Zemlja Vatre
Selo Selo Lišća
Nindža Rank
Rank Deo I: Čunin
Registracija 011850
Porodica
Ikaku Umino (Otac)

Kohari Umino (Majka)

Iruka Umino (jap. うみのイルカ, engl. Umino Iruka) je jedan od likova iz anime i mange Naruto. On je čunin i učitelj na Akademiji za nindže.

Pozadina

300px-Iruka

Iruka Umino

Razredni je staresina Narutu Uzumakiju na Nindza Akademiji.Omiljena hrana mu je Ichiraku Ramen.Ne voli da jede mesani pirinac. Rodjen je 26.-tog maja kao Blizanac u horoskopu.Hobi mu je posecivanje vrucih izvora.Radi na Akademiji za Nindze jer je previse dobra i srdacna osoba te nije pravi izbor za posao borca.(Objasnjeno u Naruto Shipudenu,epizodi  Irukas Ordea ) .

Iruka je tokom napada Devetorepe lisice izgubio oba roditelja. Ostao je potpuno sam. Uspeo je da postigne status čunina i dobije položaj učitelja na akademiji. Saradjivao je sa Mizukijem, takodje učiteljem istog nindža ranga. Iruka je pokazivao prijateljske namere prema Narutu, medjutim delovalo je ko da je besan na njega i previše strog. Mizuki željan ambicije iskoristio je Naruta, koji je pao na ispitu, da ukrade svitak Prvog Hokagea.Iruka nalazi Naruta i saznaje šta Mizuki planira. Mizuki otkriva Narutu tajnu o lisici, i Irukinim roditeljima, i zato Naruto beži. Mizuki pokušava da se domogne svitka, ali Iruka se isprečava. U razgovoru, Mizuki govori kako je Naruto zver. Iruka govori da su takve zveri, ali da Naruto nije zver, već da je vredan i da marljivo radi. Naruto čuvši to plače od radosti, shvativši da ima bar neko ko ga ceni i voli, i koristi tehniku senke klona da pobedi Mizukija.

Tokom mange i anime, Iru
180px-Iruka as young

Iruka u mladjim danima

ka pokazuje veliku brigu za Naruta. Može se reći da je Narutov uspeh velikim delom i Irukin uspeh s obzirom da je po Narutovim rečima Iruka taj koji je Naruta otrgao od lošeg puta, pored ostalih Narutovih prijatelja. Tokom Četvrtog šinobi rata Iruka pokušava da spreči Naruta da pobegne sa ostrva, govoreći kako je on poput njegovog mladjeg brata. Kiler Bi govori Iruki, kao je pročitao u Narutovom srcu, da je Iruka vrlo bitna osoba za njega i da mu je zahvalan do groba.

Sposobnosti

Iruka tokom manga nije pokazao velike sposobnosti kao šinobi. On je više tip šinobija koji podučava druge nego što se bori. Tokom priče Iruka je pokazao da ima znanja o gendžicu i barijernim tehnikama.

Pregled priče

20141217034849!Old Iruka

Iruka u manga epilogu

Prvi deo

Prvi put se pojavljuje u prvim epizodama serije. Za vreme akademskog ispita oborio je Naruta, a potom je bio poslad od strane Hokagea da uhvati Naruta koji je ukrao svitak prvog Hokagea. Kada je otkrio Mizukiev namere, borio se sa njim i zajedno sa Narutom ga pobedio. Zato što je Naruto pokazao veliku snagu i hrabrost dozvolio mu je da prođe ispit. Za vreme čunin ispita je prikazan kako je zabrinut za Naruta, a tokom invazije je evakuisao učenike sa akademije. U fileru pred Šipuden se ponovo sa Narutom suočio sa Mizukiem.

Iruka protects naruto

Iruka štiti naruta

Drugi deo

U drugom delu posle dve ipo godine se sastao sa Narutom i rekao mu da su svi članovi konohe 11 napredovali u nindža rangovima. Posle Džerajine smrti, tešio je Naruta i rekao mu da će Džeraja uvek biti ponosan na njega i da ga je gledao kao svog unuka. Za vreme Pejnove invazije na selo lista, Iruka je evakuisao stanovništvo i odbio je da Pejnu kaže gde se Naruto nalazi čak i pod cenu života. Posle Narutove pobede nad Pejnov bio je jedan od ljudi koji su se sećali Narutovog detinjstva. Tokom Četvrtog rata, prvi je saopštio Narutu istinu o ratu i zbog čega se on vodi. Pustio ga je da ode na bojno polje sa porukom da se vrati živ.

Zanimljivosti

  • Iruka nije visoko rangirani šinobi poput Kakašija ili Džeraje, ali poseduje osnovne nindža sposobnosti i inteligenciju. On više predstavlja tip šinobija koji obučava i brine o drugima, nego ratnički tip. Takodje dosta toga govori o Iruki s obzirom da je najbolji prijatelj deteta u kome je lisica koja je ubila njegove roditelje. Takodje Iruka je jedna od retkih osoba pored par njih koji nisu mrzeli Naruta ili ga ponižavali.
  • Iruka znači delfin, a Umino znači od mora.